måndag 6 september 2010

Lars Ohly förespråkar bröstpump!


Lars Ohly har hamnat i blåsväder på föräldrasajterna och mammabloggarna. Han råkade nämligen igår vara lite klantig under partiledarutfrågningen genom att säga att kvinnor som börjar jobba när barnet är åtta månader och fortfarande vill amma kan använda sig av bröstpump. Ohly tycker ju nämligen att föräldraförsäkringen ska delas rakt så att föräldrarna på så sätt ska ta ett delat ansvar för hem och barn. Jag håller med Ohly, jag tycker att om föräldrar inte fattar själva att de ska dela på föräldraledigheten så får pappa staten gå in och styra upp det. Det handlar dessutom om att i förlängningen motverka de löneskillnader som finns mellan män och kvinnor och därigenom göra det lättare ekonomiskt för män och kvinnor att ta ett lika stort ansvar för hem och barn. Nu har jag och Sargon inte delat tiden rakt av, men vi är ändå ganska duktiga och hade Ohlys förslag gällt, hade vi nog inte gnällt. Det hade funkat alldeles utmärkt för oss.

Tillbaka till Ohly, det var en stor miss av honom att inte vara bättre förberedd på argumentet att kvinnor kan "tvingas" sluta amma efter sju, åtta månader med en delad föräldraförsäkring. Han borde inte ha sagt att de kan använda bröstpump. Han borde ha sagt att att väldigt få barn helammas vid denna ålder, kvinnan kan alltså fortsätta att amma morgon och kväll, eller när hon nu inte arbetar. Han kunde även ha sagt att kvinnor har rätt till amningspauser om de arbetar och samtidigt ammar sitt barn. Pappan, eller den andra mamman kan således ta med barnet till kvinnans arbetsplats så att barnet blir ammat där. Dålig förberedelse av Ohly gjorde att hela Sveriges amningsfantatiker rasar och att folk som inte kan tänka själva nu tycker att Ohly är ett pucko.

3 kommentarer:

  1. För att förtydliga kanske man ska påpeka att Ohly aldrig så att mammor ska använda bröstpump, utan han berättade bara Hur han och hans fru löste situationen.

    Sen så måste ifrågasätta Mats och Annas förlegade syn på föräldraskap, när Mats frågar Ohly om man ska tvinga mammor att ge ifrån sig sina barn, som om pappan inte räknas som förälder.

    Bra inlägg, Katti!

    SvaraRadera
  2. Jag håller med föregående talare!
    Folk hör vad de vill höra.

    Bra inlägg!

    SvaraRadera
  3. Gillar INTE att han mer eller mindre omyndighetsförklarar vuxna människor. Det måste väl ändå vara upp till förälrarna själva att bestämma hur de vill göra med föräldraförsäkringen, eller?
    /Fatima

    SvaraRadera